Foszlós kalács
Hozzávalók: A kovászhoz: 10 dkg liszt, 0,8 dl langyos tej, 1,5 dkg élesztő, egy csipet aszkorbinsav. A tésztához: 25 dkg liszt, 1,3 dl langyos tej, 2 tojás sárgája, 4 dkg barnacukor, 1 kiskanál vaníliás cukor, egy csipet só, 4-5 dkg mazsola, 4 dkg vaj
Egy mély tálba dolgozzuk össze a kovász hozzávalóit, és konyharuhával letakarva tegyük meleg helyre, hogy szépen megkelhessen. Ha megkelt. adjuk hozzá a tészta többi többi hozzávalóit (kivéve a mazsolát és a vajat), és alaposan gyúrjuk össze addig amíg a tészta szép hólyagos nem lesz. Ha kész a tészta, szórjuk bele a mazsolát és lassan hozzácsorgatjuk dolgozzuk bele a megolvasztott vajat. Dagasszuk össze, himtsük meg liszttel és konyharuhával lefedve, meleg helyen kelesszük a tésztát kb. 1 órán át. A megkelt tésztát lisztezett deszkán gyúrjuk át, majd sodorjunk belőle kétszer olyan hosszúságú rudat, mint a téglalap alakú sütőformánk. A fonást ismételjük meg még kétszer. Az így kapott kalácsot tegyük bele a kivajazott, lisztezett sütőformába és újra letakarva kelesszük még kb. 1 órán át. (A kalácsot megsüthetjük kivajazott, lisztezett tepsin is.) A teljesen megkelt kalács tetejét kenjük meg egy felvert tojással, majd előmelegített sütőben (kb. 160 C-on) 40 perc alatt süssük szép aranybarnára. A megsült kalácsot azonnal vagyük ki s formából és tegyük egy rácsra (nehogy "befülledjen"). A sütés első harmadában ne nyissuk ki a sütő ajtaját. Ha a teteje túl gyorsan megpirul fedjük le a tetejét sütőpapírral vagy alufóliával.