tuti receptek

Házisüteményektől a sós süteményeken, desszerteken át a fagylaltokig. A receptek feltöltés alatt

Babgulyás házi csipetkével kíméletesen

Hozzávalók kb. 6-7 személyre:

  • 70 dkg marhanyak vagy -lábszár (kockázva)
  • 40 dkg előre beáztatott szárazbab
  • 1 evőkanál zsír vagy olaj
  • 1-1 sárgarépa és fehérrépa (kockázva)
  • 1-1 szelet karalábé és zeller egészben
  • 1 nagyobb vöröshagyma (finomra vágva)
  • 3 gerezd fokhagyma (zúzva)
  • 1 csokor petrezselyemzöld és 1 szálzellerzöld (csokorba kötve)
  • 1 zöldpaprika (egészben)
  • paradicsom (egészben)
  • 1 csapott evőkanál pirospaprika
  • 1 babérlevél
  • kevés majoránna
  • őrölt bors
  • 1 mokkáskanál egész kömény
  • kevés ételízesítő
  • A csipetkéhez:
  • 1 tojás
  • csipet só
  • liszt, a tojás nagyságától függően kb. 3 evőkanál
  • Valamint:
  • pár csepp ecet

Elkészítés:

Forró zsiradékon megpirítom a vöröshagymát, rajta megfuttatom a fokhagymát és a köményt, a marhahúst ráteszem, pár percig dinsztelem, amíg a hús kifehéredik. A tűzről lehúzom, megszórom pirospaprikával elkeverem, és felengedem annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. 

Amíg a leves felforr, a beáztatott babot előfőzöm: bő vízben, a forrástól számított 5 perc múlva a puffasztó levét (keményítő anyagot amit a héj tartalmaz) leöntöm, a forró babot a forró leveshez adom. (Hideg vízhez ne adjuk, mert a forró bab megedződik, és nehezebben puhul meg.)

A levest fűszerezem sóval, borssal, majoránnával, babérral, és takarékon főzöm. Amikor félpuha a hús, beleadom a zöldséget, a zöldséglevél csokrot, az egész paprikát, a paradicsomot, és további vizet adok hozzá (sóval, fűszerekkel utána ízesítem), majd takarékon puhára főzöm.

A főzés ideje alatt a tojásból, lisztből csipet sóval egy kis tálban kemény (levestészta keménységű) tésztát gyúrok, kicsit pihentetem, majd enyhén lisztezett tálcára csipegetem.

Amikor a hús és a bab puha, a csipetkét is beleadom, és pár perc alatt készre főzöm. (Ha nincs időnk bajlódni a csipetkével, lágyabb nokedlitésztát adjunk a levesbe. 

A végén pár csepp ecettel is ízesítem. (Egy kis plusz ízt ad, - lágyítja a levest, de akinek idegen, inkább ne alkalmazza.)

Tálalás előtt a főtt zöldséglevél csokrot, zöldpaprikát, paradicsomot eltávolítom a levesből.. (Ha a főzést követően 2-3 óráig pihentetjük a levest, az ízek a tálalásra még jobban összeérnek.)





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 265
Tegnapi: 47
Heti: 378
Havi: 2 972
Össz.: 810 983

Látogatottság növelés
Oldal: Babgulyás házi csipetkével kíméletesen
tuti receptek - © 2008 - 2024 - konyvesrecepteket.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »