Csőben sült almás kalács
Hozzávalók: 35 dkg liszt, 1 csipet só, 1/2 csomag élesztő, 2 tojássárgája, 3 evőkanál cukor, meleg tej, 3 dkg vaj, 2 nagyobb savanykás alma, 1 citrom, vaníliás fahéjas porcukor, 1 tojás a kenéshez
A lisztet kelesztőtálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a sót, az élesztőt, a tojássárgákat, a cukrot, és annyi tejet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Ezután meglocsoljuk az olvasztott vajjal, hólyagosra dagasztjuk, és konyharuhával letakarva langyos helyen a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, a tésztát lisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk, fél centi vastagra nyújtjuk, majd négy, az alma átmérőjénél kicsit nagyobb korongot szaggatunk belőle, a többi tésztából pedig félujjnyi vastag csíkokat sodrunk. Ezután az almákat meghámozzuk, hosszában félbevágjuk, kimagozzuk, és 1-1 tésztára fektetünk .Megkenjük friss citromlével, hogy ne barnuljon be, megszórjuk fahéjas porcukorral, a tészta szélét megkenjük felvert tojással, és a tésztacsíkokkal berácsozzuk az almát. Végül az egészet lekenjük tojással, újból kelesztjük, és 170 C-os sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük. Ha elkészült az almás kalács, langyosra hűtjük, és fahéjas porcukorral megszórva kínáljuk.