Almatorta
Hozzávalók: A tésztához: 25 dkg liszt, 15 dkg vaj, 4 dkg cukor, 3 evőkanál víz, csipet só. A töltelékhez: 80 dkg hámozott alma, 1 citrom, 1 teáskanál őrölt fahéj, 6 dkg cukor, 1 evőkanál étkezési keményítő, 4 evőkanál sárgabaracklekvár
A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, majd cipót formálunk belőle. Folpakba csomagoljuk és hűtőszekrényben kb. 1 órán át pihentetjük. Az elmákat meghámozzuk, kockákra vágjuk, hozzáadjuk a citrom levét, a fahéjat, a cukrot, az étkezési keményítőt és a lekvárt, majd alaposan összekeverjük. A tésztát elfelezzük és az egyik felét kerek formába nyújtjuk úgy, hogy egy 26 cm-es kerek tortaformát az oldalát is ki tuduk bélelni vele. Öntsünk bele az ízlesitett almát. A tészta mászik felét is nyújtsuk ki, majd fedjük be vele a tortát. A leeső részekből derelyevágóval vágjuk levél vagy egyéb formájú díszítést, és miután bevizeztük, helyezzük rá esztétikusan a torta tetejére. A tészta tetejét középen kerek formában vágjuk ki, hogy a keletkező gőz könnyen eltávozhasson és ne repedjen ki máshol a tésztánk. A lyukat is szépen díszítsük körbe egy derelyevágóval vádott csíkkal. 180 C-ra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük. Ha megsült, még melegen kenjük meg a tetejét baracklekvárral. Kihűlés után szeleteljük.