Fügés tekercs
Hozzávalók: 50 dkg aszalt füge, 2 evőkaná langyos víz, 12 dkg darált dió, 1 kiskanál vaníliaaroma, 15 dkg kristálycukor. A töltelékhez: 25 dkg darált dió, 2 evőkanál víz, 12 dkg cukor, 1 citrom
Az aszalt fügét leszárazzuk, majd háromszor ledaráljuk, ezután keverőtálb a tesszük, hozzáöntünk két evőkanál langyos vízet, megszórjuk a darált dióval, hozzáadjuk a vaníliaaromát, és fakanállal összekeverjük. Ezután márványlapon vagy sima gyúródeszkán finoma átgyúrjuk. Most a kristálycukorral egyenletesre formált fügetésztát, és óvatosan fél centi vastagra nyújtjuk. A töltelékhez a vízet a cukorral felfőzzük, beleszórjuk a darált diót, belecsavarjuk a citrom levét, és egyenletesen a tésztára kenjük. Végül spatuja segítségével felgöngyöljük, majd alufóliára tesszük, belecsavarjuk, és a két végét szorosan elcsavarjuk, mint a szaloncukrot. Végül 2-3 órára hűtőbe tesszük, majd a fóliából kibontjuk, és éles késsel ujjnyi vastag szeletekre vágva tálaljuk.