Almáy-túrós grízfelfújt
Hozzávalók: 5 dl tej, 4 dkg mazsola, 2,5+2 dkg mandulaszelet, 10 dkg cukor, 1-2 teéskanál vaniliás cukor, 8 dkg búzadara, (lehet teljes kiörlésű is), 2-3 alma, 2 evőkanál citromlé, 1 tojás, 15 dkg túró, só, 1-2 teáskanál barnacukor
A tejet egy lábasban feltesszük főni a vajjal, a mazsolával, 2,5 dkg mandulával, 8 dkg cukorral és a vaniliás cukorral. Mikor felforrt, fokozatosan belekeverjük a búzadarát, és kb. 2 percig főzzük. Miután kész, eg nagyobb tálba kiöntjük. Az almákat meghámozzuk, felkockázzuk, és citromlével meglocsoljuk. A tojást szétválasztjuk, a sárgáját a túróval elkeverjük, és a langyosra hűlt grízhez adjuk. A fehérjét egy kevés sóval és 2 dkg cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan ezt is a grízes masszába forgatjuk. Kivajazott tortasütőformába simítjuk a tésztát, megszórjuk az almakockákkal és a madulaszeletekkel. A tetejére kevés barnacukrot szórunk. Előmelegített sütőben, 220 C-on kb. 30 percig sütjük.