Szilvalekváros kalács
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 csomag élesztő,1 jó csipet só, 4 evőkanál cukor, 2 tojás, meleg tej, 5 dkg vaj, 4 evőkanál házi szilvalekvár. 0,5 dl szilvapálinka, 1 tojás a kenéshez, vaníliás porcukor a tálaláshoz
A lisztet kelesztőtálba szitáljuk, majd hozzáadjuk az élesztőt, a sót, a cukrot, a tojásokat és annyi tejet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Ezután meglocsoljuk az olvasztott vajjal, hólyagósra dagasztjuk, és konyharuhával letakarva langyos helyen a duplájára kelesztjük. A töltelékhez a szilvalekvárt a szilvápálinkával elkeverjük. A kelt tésztát lisztezett gyúródeszkán finoman átgyúrjuk, majd félujjnyi vastagra nyújtjuk, megkenjük a szilvalekvárral felgöngyöljük. Ezután újból kelesztjük, megkenjük a simára kevert tojással, és 170 C-os sütőben 35-40 perc alatt pirosra sütjük. Ha a kalács teteje piros, de a közepe még nem sült meg, takarja le két réteg alufóliával, és 150 C-on 15-20 percig süssük. Ha elkészült a szilvalekváros kalács, langyosra hűtjük, és ujjnyi vastag szeletekre vágva kínáljuk. Ízlés szerint vaníliás cukorral megszórhatjuk.