Dr. Oetker torta
Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta
Piskótához: 3 tojássárgája, 45 gramm porcukor, 1 csomag vaniliás cukor, 3 tojásfehérje, 1 csomag vanilíás pudingpor, 45 gramm cukor, 70 gramm búzaliszt
Krémhez: 6 lap zselatin, 500 ml tej, 6 evőkanál cukor, 3 teáskanál rum aroma, 1 csomag vaníliás pudingpor, 3 evőkanál rum, 250 ml habtejszín
Bevontahoz: 250 gramm málna, 150 gramm porcukor, fél citrom leve, 300 ml víz, 1 tasak piros tortazselé, 1 tasak színtelen tortazselé
Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük. A sütőformát (26 cm) sütőpapírral béleljük.
2. A leveles tésztát 3 mm vastag lappá nyújtjuk, majd egy 28 cm átmérőjü kört vágunk ki belőle. (A leveles tészta sütés közben veszít a méretéből, ezért készítjük nagyobb méretűre.) S lepot enyhén lisztezett tepsibe helyezzük, és a felületét villával több helyen megszurkáljuk. A maradék tésztából szív alakú formákat szaggatunk, a szíveket picit bevagdossuk, majd a tepsibe helyezzük.
3. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük. A szíveket valamivel korábban, a sütési iső lejárta előtt kivesszük.
Alsó és felső sűtés: kb. 200 C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 C (előmelegítve)
Gáz: 4-5 fokozat (előmelegítve)
Sütési idő kb. 12-15 perc
4. Piskóta: Egy keverőedényben a tojássárgáját a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A tojásfehérjét felverjük, a cukrot fokozatosan hozzáadjuk és a masszát kemény habbá verjük, úgy, hogy a késsel ejtett vágás látható maradjon. A tojássárgáját, a tojáshabra öntjük. A lisztet a pudingporral elkeverjük, a masszára szitáljuk, és az egészet óvatosan összekeverjük.
5. A masszát kettévesszük és egyenként a sütőformában egyenletesen alsímitjuk. A sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 C (előmelegítve)
Gáz: 4-5 fokozat (előmelegítve)
Sütési idő kb. 10 perc
Sütés után a piskótát azonnal egy-egy porcukorral hintett sütőpapírra fordítjuk. A sütőpapírokat óvatosan lehúzzuk.
6. Krém: A zselatint a tasakon feltüntetett utasítás szerint elkészítjük. A pudingot a tej a cukor és az aroma hozzáadásával, a tasakon feltüntetett utasítás szerint elkészítjük. A beáztatott zselatinlapot és a rumot a még forró pudinghoz keverjük. A zselésedésig a pudingot többször megkeverve hagyjuk kihűlni. (Közben elkészítjük a bevonatot).
7. Bevonat: A málnaszemeket, a cukorral, a citrom levével, és a vízzel pürésítjük, majd átpaszirozzuk. Hozzáadjuk a tortazseléket és a tasakon feltüntetett utasítás szerintelkészítjük. A szelét többször megkeevrve hagyjuk hülni. A tejszínt felverjük és óvatosan a kihűlt krémhez keverjük. A leveles tésztaköré kapcsos sütőkeretet helyezünk és a krém harmadát egyenletesen elsímitjuk rajta. A még félig folyós állaptban lévő bevonat harmadát foltokban a krémre kanalazzuk. Egy piskótalappal lefedjük. A piskótát a maradék krémmel bevonjuk, a bevonatot foltokban rákanalazzuk és a süteményt 4 órára a hűtőszekrénybe helyezzük. A tortát ízlés szerint a szív alakú motivumokkal díszítjük.
Tipp: A leveles tészta sütés előtt vazzel picit locsoljuk meg és porcukorral hintsük.