Birsalmás pite
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 mokkáskanál só, 3 evőkanál cukor, 2 tojássárgája, 1 csomag élesztő, langyos tej, 5 dkg vaj, vaj, liszt a tepsi kikenéséhez, beszórásához, 6 dkg darált dió, 2 kisüveg birsalmalekvár, 8 dkg mogyoró
A lisztet kelesztőtálba szitáljuk, majd hozzáajduk a sót, cukrot, a tojássárágkat, az élesztőt, és annyi langyos tejet, hogy gyúrható tésztát kapjunk. Ezután meglocsoljuk az olvasztott vajjal, megdagasztjuk, és konyharuhával letakarva langyos helyen a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát liszetezett gyúródeszkán akkorára nyujtjuk, hogy egy vajazott ó, lisztezett tepsit kibélelünk vele, majd újból kelesztjük. megszórjuk a darált dióval, megkenjük a birsalmalekvárral, és megszórjuk a durvára vagdalt mogyoróval. Végül 170 C-os sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. Ha elkészült. kihűtjük és kockára vágva tálaljuk.