Kürtőskalács
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 1 csomag élesztő, 1 csipet só, 4 tojássárgája, 5 evőkanál cukor, meleg tej, 6 dkg vaj, 0,5 dl olaj, 3 evőkanál méz, vaníliás cukor
A lisztet keverőtálba szitáljuk, majd hozzáadjuk az élesztőt, a sót, a tojássárgájákat, a cukrot, és annyi tejet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Ezután meglocsoljuk az olvasztott vajjal, hólyagosra dagasztjuk, és konyharuhával letakarva langyos helyen a kétszeresére kelesztjük. Ezután a kelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borytjuk, finoman átgyúrjuk, és teniszlabda nagyságú darabokra vágjuk. Ezután kisujjnyi vastagra sodorjuk, és fából készült olajozott kürtökre spirálisan felcsavarjuk. Akét végét összenyomjuk, hogy ne csavarodjon le, majd a gyúródeszkán óvatosan meggörgetjük, újból kelesztjük, és kürtőskalácssütőben, faszénparázs felett vagy a konyhai sütő grillező rácsra húzva, hogy sülés közben egyenletesen forogjon, 10-15 perc alatt pirosra sütjük. Félidőben megkenjük vékonyan melegített mézzel. Ha elkészült a kürtős kalács, kivesszük a sütőböl, majd vaníliás cukorba forgatjuk, egy ütéssel lehúzzuk a kalácsot a kürtről, és langyosan kínáljuk. Ízlés szerint megkenhetjük még mézzel, vagy akár beleforgathatjuk diós, kókuszos, fahéjas cukorba is.