Barackos kelt batyuk
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 jó csipet só, 3 tojássárgája, 3 evőkanál cukor, 1/2 csomag élesztő, langyos tej, 5 dkg vaj. A töltelékhez: 4 közepes méretű fél barack, (konzerv vagy friss), 8 kiskanál cukor, őrölt fahéj, 1 tojás a kenéshez, procukor, menta a tálaláshoz
A lisztet kelesztőtálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a sót, a tojássárgákat, a cukrot, a száritott élesztőt, és annyi langyos tejet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Most meglocsoljuk az olvasztott vajjal, holyagosra dagasztjuk, és konyharuhával letakarva lengyos helyen a duplájára kelesztjük. A kelt tésztát lisztezett gyúródeszkán fél centi vastagra nyújtjuk, majd 10x10 centis kockákra vágjuk, és mindegyik közepére 1-1 kisebb kockákra darabolt negyed barackot halmozunk. Ezután megszórjuk cukorral, fahéjjal, a tészta négy sarkát felhajtjuk, középen összefogjuk, összenyomjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. Végül a kelt batyukat megkenjük a felvert tojással, és ha újra megkelt, 180 C-os sütőben 25-30 perc alatt pirosra sütjük. Ha elkészült, kihűtve tálaljuk, megszórjuk porcukorral, friss mentával díszítjük.