Kakaós csiga
Hozzávalók: A tésztához: 550 dkg finomliszt, 6 dkg vaj, 1 dl tejfől, 1,5 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 6 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, 1 kávéskanál só, citrom reszelt héja. A töltelékhez: 12 dkg vaj, 12 dkg porcukor, 3 evőkanál kakaópor. A kenéshez: 1,5 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor
A lisztet morzsoljuk össze a vajjal a tejet langyosítsuk meg, tegyünk bele egy teáskanál cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Amikor a felfutatott élesztő, öntsük a vajas liszthez, adjuk hozzá a többi hozzávalót és alaposan dolgozzuk össze. A készre gyúrt tésztát szórjuk meg liszttel, takarjuk le konyharuhával, majd pihentessük egy órán át. A megkelt tésztát vegyük ketté, nyújtsuk téglalap formájúra és fél centiméter vékonyságúra, majd kenjük meg a kakaós töltelékkel. A tésztát óvatosan feltekerjük, a kész rudakat kb. másfél centiméter vastagságúra szeleteljük fel, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe téve még pihentessük kb. 20 percig. Az így előkészített tekercseket 170 C-ra előmelegített sütőben süssük kb. 25 percig, majd vegyük ki, kenjük meg alaposan langyos, vaníliás cukros tejjel és tegyük vissza a sütőbe 3-4 percre.