Csőben sült diós bobajka
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 1 csomag élesztő, 1 kiskanál só, meleg víz, 1 evőkanál zsír, 1 l tej, vaj a tepsi kikenéséhez, 25 dkg darált dió, 20 dkg cukor, 3 tojás, 3 dl tejszín, vaníliás porcukor a tálaláshoz
A bobajka rudakhoz a lisztet keverőtálba szórjuk, hozzáadjuk az élesztőt, a sót , és annyi meleg vízet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Ezután meglocsoljuk az olvasztott zsírral, holyagosra dagasztjuk, és langyos helyen konyharuhával letakarva fól megkelesztjük. Most lisztezett gyúródeszkán 10-12 egyforma darabra vágjuk, kigömbölygetjük, és kisujjnyi vastag rudakká sodorjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkelesztjük, és 180 C-os sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütjük. Ha elkészült a bobajka rudak, kihűtjük, esetleg egy éjszakát pihentetjük, majd ujjnyi vastag darabokra vágjuk, tálba tesszük, meglocsoljuk a meleg tejjel, és a felét beleszedjük a vajazott tepsibe. Most megszórjuk a cukros dió felével, befedjük a tejtől kinyomkodott tészta másik felével, megszórjuk cukros dióval, és meglocsoljuk a tojásos tejszínnel. Végül 180 C-os sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük. Ha elkészült, forrón tálaljuk és megszórjuk vaníliás porcukorral.