Rumbomba
Hozzávalók a tésztához: 6 tojássárgája, 100 gramm porcukor, 5 csepp mandula aroma, 6 tojásfehérje, 100 gramm porcukor, 400 gramm mandula forgács, 2 tasak vaníliás puding
Krémhez: 500 ml habtejszín, 3 evőkanál instant kakaópor, 1 evpkanál porcukor, 3 teáskanál rum aroma, 2 tasak Aranka vaníliás pudingpor
Ezenkívül: némi rum
Díszítéshez: némi kakaópor, némi csokoládéforgács
ELkészítés:
1. A tortaformát (26 cm) sütőpapírral béleljük. A sütőt előmelegítjük.
2. Tészta: Egy keverőedényben a tojássárgáját a porcukorral és az aromával habosra keverjük. A tojásfehérjét a cukor fokozatos hozzáadása mellett kemény habbá verjük úgy, hogy a késsel ejtett vágás látható maradjon. A tojáshabot óvatosan a tojássárgájához fordítjuk. A mandulaforgácsot a pudingporral összekeverjük, és óvatosan a masszához keverjük.
3. A masszát a sütőformába öntjük, és egyenletesen elsimítjuk. A sütőfromát a sütő alsó harmadába toljuk és megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 170 C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 150 C (előmelegítve)
Gáz 2-3 fokozat (előmelegítve)
Sütési idő kb. 40-45 perc
4. Sütés után a tortát sütőrácson hagyjuk kihűlni . Miután kihűlt, kétszer elvágjuk, hogy három tortalapot kapjunk.
5. Krém: A tejszínt a kakaópor, cukor, aroma és az aranka krémpor hozzáadásával kb. 2 percig verjük. A tortalapot rummal meglocsoljuk. A krém 2/3 részét a lapok között egyenletesen elsímitjuk, a lapokat egymás rétegezzük, a maradék krémmel pedig a tortát bevonjuk. A tortát ízlés szerint kakaóporral és csokoládéforgáccsal hintve díszítjük. A tortát tálalásig hűtőszekrényben tároljuk.