Rákóczi túrós
Hozzávalók: A tésztához: 300 búzaliszt, 1 kiskanál sütőpor, 200 gramm margarin, 100 gramm porcukor, 1 teáskanál citrom aroma, 2 tojássárgája
Töltelékhez: 750 gramm sovány túró, (10%), 3 tojássárgája, 60 gramm porcukor, 1 tasak vanílincukor, 1 teáskanál citroom aroma, 1 tasak vaníliás pudingpor
Ezenkivül: 5 tojásfehérje, 350 gramm cukor
Elkészítés:
1. Előkészítünk egy kivajazott enyhén lisztezett tepsit.
2. A tészta elkészítéséhez a lisztet a sütőporral elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és konyhai robotgép spiráljával sima tésztává dagasztjuk. Fél órán át hűvős helyen pihentetjük.
3. A tésztát 30x35 cm-es lappá nyújtjuk. A tésztalapot a tepsibe fektetjük és egy villával több helyen megszurkáljuk. A tepst a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt elősütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 C
Légkeveréses kb. 160 C
Gáz: 2-3 fokozat
Sütési idő Kb. 10 perc
4. A töltelékhez hozzávalókat a fenti sorrendben egy keverőedénybe tesszük, és jól elkeerjük. A masszát a kihűlt tésztán egyenletesen elsimitjuk. A tepsit a sütő középső részébe toljuk és a süteményt megsütjük.
Alsó és felső sütés kb. 180 C
Légkeveréses kb. 160 C
Gáz 2-3 fokozat
Sütési idő kb. 20 perc
5. A tojáshoz 300 gramm cukrot kevs vizzel jól sűrűre felfőzünk, úgy hogy a cukor gyöngyözzön (kevergetni nem szabad). A maradék 50 gramm cukrot a tojásfehérjékkel habbá verjük és forrón belecsurgatjuk a cukoroldatot. Együtt kemény habbá verjük és alacsony fokozaton addig kevertetjük a robotgéppel, amíg a habunk langyosra hűl. A tojáshabot csillagcsöves habzsákba töltjük, és a túrókrémre nyomjuk. Visszatesszük a sütőbe, de már csak szárítani kb. 25-30 percre.
Alsó és felső sütés kb. 80- 100 C
Sütés után a süteményt hagyjuk kihűlni.