Húsvéti kalács
Hozzávalók: 35 dkg liszt, 1 nagyobb tojás vagy 2 tojás sárgája, 8 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 8 dkg vaj, 2 dl tej, 1 csomag élesztő, 1 citrom reszelt héja, csipet só. A tetejére: 1 tojás sárgája, szeletelt mandula
A langyos tejbe tegyünk egy kiskanál cukrot és szórjuk bele az élesztőt, majd néhány percre tegyük félre, hogy felfusson. Közben a lisztet összekeverjük a cukorral, az olvasztott vajjal, a tojással és a többi hozzávalóval, s végül öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt. Alaposan dagasszuk össze a tészta hozzávalóit, majd lisztezzük meg a tetejét, és konyharuhával letakarva kb. egy órán át meleg hellyen hagyjuk megkelni. A megkelt tésztát vegyük ketté, tegyük kivajazott, lisztezett formákba (tortaforma vagy tetszés szerint sütőtál), és meleg helyen, letakarva újabb fél óráig kelesszük. Végül a tetejét kenjük meg 1 tojássárgával és szórjuk meg szeletelt mandulával. Sütőben (kb. 170 C) süssük készre.