Almás pite
Hozzávalók: 80 dkg rétesliszt, 40 dkg margarin, 2 tejföl, csipet só, 1 sütőpor, kristálycukor, 1 tojás a kenéshez. A töltelékhez: 1 kg alma, 30 dkg cukor, 1 teáskanál fahéj, 15-20 dkg darált dió
A töltelékhez meghámozzuk az almát és apró kockákra vágjuk. Egy lábasba feltesszük párolni, majd néhány perc után hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat. Teljesen átpároljuk és félretesszük hűlni. A tészta: a liszthez hozzáaadjuk a sót és a sütőport. majd beleszorjuk a margarint. Hozzáadunk egy doboz tejfölt és a másodikból fokozatosan annyit, hogy könnyen gyúrható, de ne ragadós tésztát kapjunk. A tésztát két részre osztjuk, és az egyik felét tepsi nagyságúra nyujtjuk, majd beletesszük a kivajazott és lisztezett megszórt tepsibe úgy, hogy az oldalára is jusson a tésztából. A darált dió felét megszórt tepsibe úgy, hogy az oldalára is jusson a tésztából. A darált dió felér szórjuk rá a tésztára. A diós tésztára rákenjük a lecsepegtetett almás tölteléket, megszórjuk a maradék dióval, majd a tészta másik felét - melyet szintén vékonyra kinyújtottunk - ráteritjük a tetejére. Szúrkáljuk meg a tésztát villával, kenjük meg egy felvert tojással és szorjuk meg kristálycukorral. 170 C-ra előmelegített sütőben, kb. 30 perc alatt készre sütjük. Kihűlés után szeleteljük.