Császármetélt
Hozzávalók: 1 liter tej, 8 evőkanál cukor, 10 dkg vaj, 30 dkg cérnametélt, 4 tojás, friss eper, citromfű a tálaláshoz
A tejet a cukorral felforreljuk, majd hozzáadjuk a vajat, beleszórjuk a tésztát, és lassú tűzön néha megkeverve megfőzzük. Ekkor belekeverjük a kevés forró lével elkevert tojássárgákat, majd ha besűrűsödött. lehúzzuk a tűzről, és még forrón beleforgatjuk a kemén tojásfehérjehabot. Végül folpakkal kibélelt őzgerinformába öntjük, eligazítjuk, majd ha kihűlt, 2-3 órára hűtőbe tesszük dermedni. Tálaláskor a császármetéltet forró vizbe mártott késsel ujjnyi vastag szeletkre vágjuk, és friss eperrel, citromfűvel díszítjuk.