Lakodalmas kalács
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 1 csomag élesztő, 2 csipet só,4 evőkanál cukor, 2 tojássárgája, langyos tej, édes vörösbor, 6 dkg vaj, 6 evőkanál baracklekvár, 1 tojás a kenéshez
A lisztet kétfelé osztjuk, majd hozzáadjuk az elfelezett élesztőt, 1-1 csipet só, a fele-fele cukrot, az 1-1 tojássárgáját, és az egyikhez annyi langyos tejet öntünk, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Most meglocsoljuk az olvasztott vaj felével, és hólyagosra dagasztjuk. Ezután a másik adag liszthez annyi langyos vörösbort öntünk, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Most meglocsoljuk a vaj másik felével, és ezt is hólyagosra dagasztjuk. Végül a két tésztát letakarva langyos helyen a duplájára kelesztjük. A fehér és a boros tésztát külön-külön lisztezett gyúródeszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk, majd mind a kettőt megkenjük a baracklekvárral, és felcsavarjuk. Végül a két tésztarúd végét összeforgatjuk, majd összefonjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Megkenjük a felvert tojással, és 170 C-os sütőben 30-35 perc alatt pirosra sütjük. Ha elkészült, kihűtjük, és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.