pudingos csiga
Hozzávalók a tésztához: 450 gramm búzaliszt, 1 csomag élesztő, 70 gramm porcukor, csipet só, 1 csomag vaníliás cukkor, 1 teáskanál citrom aroma, 60 gramm margarin, 1 tojás, 200 ml langyos tej
Pudinghoz: 500 ml tej, 100 gramm porcukor, 2 csomag vaníliás puding, 250 gramm túró
Díszítéshez: 200 gramm bogyós gyümöl (ízlés szerint), 100 gramm mogyoró (sótlan)
Elkészítés:
1. a tepsit kivajazzuk és kibéleljük sütőpapírral. A mogyorót durva darabokra törjük. A sütőt előmelegítjük.
2. Tészta: a lisztet egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a hozzávalókat és a felfuttatot élesztőt, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) először alacsony majd legmagasabb fokozaton sima tésztává dagasztjuk. Meleg helyen letakarva kelni hagyjuk, amíg a tészta láthatóan megnő.
3. Puding: A pudingot a tasakon feltüntetett utasítás szerint a tej és a cukor hozzáadásával elkészítjük. A még forró pudinghoz hozzáadjuk a túrót és hagyjuk a masszát kihűlni. Miközben a massza hűl, többszőr keverjük meg.
4. A tésztát 5 mm vastag lappá nyújtjuk. A pudingot egyenletesen elsimítjuk rajta. A bogyós gyümölcsöket és a mogyorót egyenletesen elosztjuk a puding rétegen. A tésztát lentről indítva feltekerjük. A roládot 20 szeletre felvágjuk. A szeleteket a tepsibe fektetjük és további 25 percig pihentetjük.
5. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 C (előmelegítve)
Gáz: 3-4 fokozat (előmelegítve)
Sütési idő kb. 35 perc
Miután a sütemény meegsült, sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Tipp: A mogyorót helyettesíthetjük dióval is.