Stíriai metélt
Hozzávalók: 5 dkg mazsola, 50 dkg tehéntúró, 1/2+2 dl tejföl, 1+3 tojás, 30 dkg finomliszt, 5+5 dkg margarin, 2+6 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, 2 evőkanál zsemlemorzsa, a tetejére vaníliás porcukor
A lisztet elmorzsoljuk 5 dkg margarinnal, összemorzsoljuk a túróval, 2 dkg porcukorral, és a tojással elkevert sós tejföllel. Cipót formálunk belőle, deszkán fél cm vastagra nyújtjuk, 3 cm széles csíkokra, majd fél cm széles metéltre vágjuk. A tésztát forrásban lévő vízben dobjuk, és amint a víz színére emelkedik kiszedjük, majd olvasztott magarinba forgatjuk. A krémhez kettéválasztjuk a tojást. A tojásfehérjéket egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A tojássárgákat habosra keverjük a maradék 6 dkg porcukorral, 2 dl tejföllel és a reszelt citromhéjjal. A tésztára öntjük, lazán összekeverjük a mazsolával és a tojáshabbal. Egy kivajazott tűzálló tálat meghintünk zsemlemorzsával, beleszedjük a tésztát és 25-30 percig sütjük. Megszórjuk vaníliás porcukorral, a sütőtálban kínáljuk.