Karácsonyi mandulakeksz
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 tojás, 90 ml olívaolaj, 40 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál reszelt citromhéj, 20 dkg apróra cágott mandula, 10 dkg egész tisztított mandula
A tojást jól elkeverjük a cukorral és vaníliás cukorral, beletesszük a citromhéjat, majd felváltva adagoljuk hozzá a lisztet és az olívaolajat, végül a felaprított mandulát is hozzáadjuk, és egységes tésztává gyúrjuk. Belekeverjük az egész mandulát is. A tésztát három részre osztjuk, mindháromból 3 cm átmérőjű hengereket készítünk. Alufóliával csavarjuk és 30 percre hideg helyre tesszük. Egy sütőlapot sütőpapírral kibéleljük. A tésztatekercseket kivesszük a fóliából, a sütőlapra helyezzük nem túl közel egymáshoz, és előmelegített sütőben 175 C-on, 15-20 percig sütjük. A kihűlt tésztát kb. 6-8 mm széles szeletekre vágjuk. Újra visszatesszük a sűtőlapra, és az előmelegített sütőben 150 C-on újabb 10 percig sütjük, félidőben megforgatva a szeleteket. A keksz akkor jó, amikor nagyon kemény.