Pozsonyi kocka
Hozzávalók: 50 dkg kockatészta, só, 5 tojás, 10 dkg vaj, 25 dkg cukor, 30 dkg darált mák, 10 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja, 3 ek. baracklekvár, vaj, zsemlemorzsa a tepsi kikenéséhez, beszórásához, friss citromfű a tálaláshoz
A kockatésztát sós forró vizben megfőzzük, leszűrjük és lecsepegtetjük. A tojásokat kettéválasztjuk, majd a sárgákat a puha vajjal, a cukorral fehéredésig kevergetjük, ekkor beleszórjuk a mákot, a mazsolát, a reszelt citromhéjat, belekeverjük a baracklekvárt, és beleforgatjuk a jól lecsepegtetett főtt tésztát. Végül a kemény tojásfehérjehabbal lazítjuk, majd a habos tésztát vajazott, zsemlemorzsával beszórt tepsibe öntjük, eligazítjuk, és 180 C-os sütöben 25 perc alatt pirosra sütjük. Ha elkészült, 10 percig pihentetjük, és kockákra vágva, friss citromfűvel díszítve kínáljuk.